Thuis werken door het Coronavirus? Enkele tips om het ergonomisch & productief te houden - gepubliceerd op 16-03-2020

Hou rekening met enkele tips om thuiswerk aangenaam te maken

Een verkeerde werkhouding leidt niet enkel tot pijnlijke schouders, nek en rug maar kan ook een extra belasting van de ogen tot gevolg hebben. Schuin naar je scherm kijken vergt namelijk meer inspanning van je ogen, die hierdoor sneller achteruit kunnen gaan. Wij sommen voor jou enkele tips op om het mobiel werken zo ergonomisch mogelijk te maken.

Duik niet in je beeldscherm

Laptops geven ons de kans mobiel te werken. Het heeft wel een groot nadeel, namelijk dat het toetsenbord aan het scherm vastzit. Wil je je scherm op een juiste hoogte plaatsen, dan is je toetsenbord niet meer voldoende toegankelijk. Wil je je toetsenbord op een goede positie zetten, dan moet je je beeldscherm induiken. Dat is nu net wat een pijnlijke nek en schouders tot gevolg kan hebben.

Probeer om je laptop op een verhoogde standaard te zetten en eventueel een apart toetsenbord en muis te gebruiken. Zo kan je ervoor zorgen dat je laptopscherm op ooghoogte staat.


Neem regelmatig een andere zitpositie aan

Een verstelbare bureaustoel thuis? Ideaal, gebruik deze tijdens het thuiswerken. Maar niet iedereen heeft thuis een ergonomische bureaustoel ter beschikking. Daarom is het belangrijk om regelmatig de zithouding op je stoel te wijzigen. Sta tussendoor ook een keer recht.

Tijd voor lunchpauze? Kom dan zeker vanachter je scherm uit. Ga buiten eens een frisse neus ophalen, lunch aan een andere tafel of plan een korte work-out.


Zorg voor natuurlijk lichtinval & wat groen

Kies voor een werkplek in huis waar natuurlijk lichtinval optimaal is. Ga zeker niet op een slecht verlichte plaats zitten of in je eigen schaduw werken. Zorg indien nodig een bureaulamp.

Ook steeds een aanrader: plaats een plant of een vaas met bloemen in ’t zicht. Planten helpen stress te verminderen en zorgen voor schonere lucht.


Werk in blokken

Je kan je niet 8 uur na mekaar concentreren. Plan daarom blokken in van 1 of 2 uur waarin je duidelijk voor ogen hebt wat je gedaan wilt hebben, waarin je focus hebt en geconcentreerd aan het werk bent. Neem daarna een korte pauze. Het voordeel van thuiswerken? Je kan tussen je blokken door even een wasmachine laten draaien 😉.

Zorg voor routine

Sta op je normaal uur op in plaats van lekker nog twee uurtjes te blijven liggen. Routine is belangrijk voor je productiviteit en energieniveau. Je hebt nu geen reistijd dus je kan wel genieten van wat extra ontbijttijd! Een goed ontbijt geeft je de nodige energie om geconcentreerd aan de slag te gaan.

Structuur aanbrengen in je dagen helpt je om productief en gemotiveerd te blijven. Dit wil zeggen, plan, plan en plan. Ook het uur waarop je stopt met werken. Het gevaar van thuiswerken is namelijk dat je té lang blijft doorgaan. Ben je niet meer tevreden over de resultaten van je taken of voel je je moe? Probeer dan op tijd te stoppen zodat je morgen weer met een fris hoofd kan starten!